Dodo (ry) yhteistyökumppaneineen on suunnitellut Keski-Pasilan vanhoille Veturitalleille vanhaan veturinkääntöpöytään uudenlaista kaupunkiviljelypuistoa. Toteutuessaan hanke kukoistaisi vuoden 2012 ajan osana Helsingin Design-pääkaupunkivuotta ja jatkuisi mahdollisesti sen jälkeenkin.
Pasilan Kaupunkiviljelypuisto sijaitsee Liikenneviraston hallinnoimalla valtion maalla, se on kaikille avointa kaupunkitilaa ja vuoden 2012 omintakeinen nähtävyys, jossa pääsee iskemään kädet multaan. Puistossa veturitallien rautatieläiseen historialliseen miljööseen ja hieman salaperäiseen tunnelmaan sekoittuu vehreys ja yhdessä tekemisen myötä tuleva kokemisen ilo.
Puiston ytimen muodostaa kääntöpöytään rakennettu n. 6 metriä korkea kasvihuone ja sen ympärille avomaalle sijoittuvat viljelylaarit sekä kesäkahvila, joka voisi toimia samalla tapahtumapaikkana ja tarvittaessa vaikka tanssilavana.
Puiston viljelylaarit ovat alueen hyötykasvien viljelystä kiinnostuneiden asukkaiden, perhekuntien tai kaveriporukoiden viljeltävissä. Kaikki itse viljelyssä käytettävä multa ja muut rakenteet tuodaan paikalle, joten ratapihan mahdollisesti saastunut maa-aines ei ole missään yhteydessä kasveihin. Kasvihuoneessa puolestaan kokeiltaisiin erityisiä olosuhteita vaativien ruokakasvien viljelyä. Kasvihuoneen kohdalla tarkoitus olisi kehittää myös kaupunkiviljelylle hedelmällistä, erikoistunutta pienviljelytaloutta, lähinnä ravintoloiden ja erikoisruokakauppojen tarpeisiin.
Suunnitelman toiminnallisin vaihe on vuoden 2012 kasvukausi. Varsinaista kasvukautta edeltää kuitenkin tarkemman suunnittelun ja viljelyä valmistelevien työpajojen vaihe. Samalla kasvihuoneen ja muiden toteutettavien ratkaisujen avulla pyritään myös hieman pidentämään molemmista päistä Suomessa suhteellisen lyhyeksi jäävää kasvukautta.
Omalta osaltaan kaupunkiviljelypuisto voi olla luomassa myös tulevan Keski-Pasilan identiteettiä, vanhat veturitallithan ovat suojeltuja ja jäävät joka tapauksessa paikoilleen uuden kaupunginosan rakentuessa niiden ympärille. Kaupunkiviljelyssä on myös kysymys vallitsevasta kansainvälisestä megatrendistä. Esimerkiksi Lontoo, New York ja San Fransisco ovat tukeneet “virallisten” viljelyverkostojen ja kaupunkifarmien syntyä, ja niiden suosio on ollut kaupunkilaisten keskuudessa huikeaa.
Ruokaan ja ruoantuontantoon liittyy suuria, globaaleja ekologisia ja sosiaalisia haasteita. Kaupunkiviljely on yksi tarkastelukulma näihin haasteisiin, ja siinä myös kuluttajan rooli saa lisämausteita, sillä hyötykasvien viljelyssä kuluttaja on myös tuottaja. Ekologisuus on yksi hankkeen perustuksista. Kaikki kaupunkiviljelypuiston tarvikkeet voitaisiin hankkeen jälkeen ohjata tarvittaessa uudelleen käyttöön asukkaiden ja osallistujien omille pihoille ja lähialueille. Tämä muunneltavuuden ja siirreltävyyden elementti tulee olla huomioitu niin viljelylaarien, kasvihuoneen kuin kalusteidenkin suunnittelussa ja toteutuksessa.
Dodo ry on vuodesta 2009 alkaen edistänyt menestyksekkäästi kaupunkiviljelyn juurtumista ja leviämistä Suomessa. Sen lisäksi, että kaupunkiviljely on tehokas tapa saada ihmiset kiinnostumaan omasta elinympäristöstään ja rohkeasti käyttämään sitä, on se yksi tapa oppia arvostamaan ruokaa ja miettimään sen alkuperää. Laajamittainen kaupunkiviljely voi olla yksi tulevaisuuden ekologisen ruoantuotannon todellinen vaihtoehto – myös Helsingissä ja Suomessa.
Lisätietoja: Kirmo Kivelä ja Päivi Raivio
pasila [at] kaupunkiviljely.fi
Kirjoitus julkaistu myös Pasilan uutiset -paikallislehdessä (nro 1/2011)
HUOM! Seuraa projektia osoitteessa kaantopoyta.fi
[…] old low-rise buildings of the railway era, making a better future from the ground up through urban gardening and stuff. For all kinds of reasons, Pasila could be the reason that stops Helsinki from wasting its effort […]