Jos kaupunkilaisella ei ole aikaa tai muuta mahdollisuutta viljellä ruokaansa itse, mutta hän haluaa päästä vaikuttamaan siihen miten tuotettuja ja millaisia vihanneksia hän ostaa, tarjoaa kumppanuusmaatalous siihen mahdollisuuden.
Ero kaupunkiviljelyn ja kumppanuusmaatalouden (CSA = Community Supported Agriculture) välillä on häilyvä: kumppanuusmaataloudessakin kaupunkilainen ottaa osittain ohjat käsiinsä oman ruokansa tuotannon suhteen, mutta tuotantopaikka sijaitsee usein kuitenkin maaseudulla. Toisaalta kumppanuuspelto voi sijaita myös kaupungissa, kuten Kaupunkilaisten Oman Pellon osa Helsingin Herttoniemessä. Suomessa toimii Herttoniemen ruokaosuuskunnan kaltaisia ruokaosuuskuntia useilla eri paikkakunnilla, mutta useimmat pellot sijaitsevat maaseudulla.
Kumppanuusmaataloutta harjoittavat ruokaosuuskunnat muistuttavat ruokapiiritoimintaa, mutta niissä viljelijä myy etukäteen osakkuuksia halukkaille. Osakkaat siis maksavat sadosta sovitun summan etukäteen keväällä ja saavat vastikkeeksi satoa niin kauan kuin sitä riittää. Osakkailla on etukäteen usein mahdollisuus vaikuttaa siihen mitä satokasveja viljelijä kasvattaa ja osallistua myös talkoisiin kumppanuuspellolla.