Hedelmäpuu ilahduttaa keväällä kukinnallaan ja syksyllä omenoillaan, luumuillaan tai päärynöillään. Marjapensaat taas mahtuvat pieneenkin tilaan, ovat helppohoitoisia ja antavat superterveellistä satoa.
Näin hankit hedelmäpuita kerrostalopihalle:
- Ehdota puiden hankintaa talosi asukkaille. Voit tehdä aiheesta vaikkapa asukaskyselyn (kiinnostus, odotetut hyödyt ja haitat, puiden paikat).
- Jos kiinnostusta ja tilaa löytyy, vie asia taloyhtiön kokoukseen. Informoi isännöitsijää.
- Kartoittakaa paras istutuspaikka (aurinkoinen, suojaisa, rauhallinen ja syvämultainen paikka). Paras istutusaika on kevät.
- Valitkaa sopivat lajit ja lajikkeet. Pölytyksen hoitumiseksi kannattaa istuttaa vähintään kaksi eri lajiketta olevaa puuta.
- Merkitkää puiden istutuspaikat pihan karttaan. Hyväksytä kartta asukkailla ja taloyhtiön hallituksella. Selvittäkää istutusta koskevat tekniset rajoitukset (maakaapelit, putket, lumenkasauspaikat ym.) isännöitsijältä ja kunnossapidon tarpeet.
- Sopikaa puiden hoidon ja sadonkorjuun pelisäännöt. Valitkaa porukastanne puiden hoitajat, “puukummit”.
- Hankkikaa taimet, multa ja haketta taimen ympärille taimimyymälästä. Talveksi tarvitaan myyräverkko, joka suojaa myös rusakoilta. Hedelmäpuiden taimet maksavat noin 30€/kpl. Sopikaa kustannusten jakotavasta.
- Kerää aika ajoin palautetta puiden ja talon asukkaiden yhteiselosta.
- Menestystä puutarhapihallenne!
Uudenmaan Martat ja Dodo ovat tehneet esitteen hedelmäpuiden hankkimisesta kerrostalopihalle. Lataa tästä pdf: Hedelmäpuita kerrostalopihoille.
Miten hedelmäpuu istutetaan ja hoidetaan, jotta saadaan satoa?
Istutus
Puu istutetaan vanhaan istutussyvyyteensä, joka vastaa ruukun istutussyvyyttä. Puulle varataan reilusti multaa. Istutuskuoppa tehdään kaavion mukaan kumpareeksi. Kuopan reunat muotoillaan ojiksi, jotta kastelu helpottuu. Istutuksen jälkeen puulle annetaan 50 l vettä. Puulle laitetaan rautakangen avulla tukikeppi, joka sidotaan muovinauhalla runkoon. Sidoksen kireys tarkistetaan vuosittain, ettei se kurista runkoa. Puun tyvialue (säde 50 cm) pidetään mulloksella. Syksyllä puu suojataan verkolla (1,2-1,5m korkea, silmäkoko n.1cm).
Leikkaukset
Omenapuun leikkaus pitää puun hyväkuntoisena ja pitkäikäisenä. Nuoren puun oksankärkiä voi lyhentää, jotta se alkaa tehdä sivuversoja (1). Vanhempaa puuta täytyy leikata vuosittain vähän kerrallaan (2). Korkealle kohoavia pystyoksia poistetaan, jotta puu pysyy matalana. Puu leikataan maalis-huhtikuussa, mutta tällöin voimakas leikkaus voi tuottaa paljon pystykasvuisia vesiversoja. Vesiversoja muodostuu puihin, joita ei ole leikattu aikoihin ja sitten leikataan yhtäkkiä paljon kerralla (3). Leikkaus elokuun alussa vähentää vesiversojen muodostumista. Luumupuu ei juurikaan vaadi leikkaamista.
Lannoitus ja kastelu
Ensimmäisten istutuksen jälkeisten vuosien jälkeen kalkkia ja ravinteita lisätään tarpeen mukaan. Kompostimulta ja kanankakka ovat sopivia lannoitteita. Jos käyttää rakeisia yleislannoitteita, niitä voi antaa nuorille puille keväällä 3-4dl/puu, satoikäisille 5dl/puu. Omenapuuta kannattaa kastella silloin tällöin ensimmäisinä kesinä. Luumupuu tarvitsee omenaa vähemmän lannoitusta, sitä ei myöskään tarvitse kastella alkuvuosien jälkeen.
Marjapensaiden hoito
Marjapensaat pärjäävät pienemmässäkin istutuskuopassa, mutta pidä niidenkin tyvialue rikkaruohottomana vaikka katteen avulla. Vanhimpia oksia voidaan hieman harventaa tyvestä leikkaamalla sadonkorjuun jälkeen, jotta keskeltä puskeville uusille oksille saadaan valoa ja tilaa.
Viinimarjojen lisäys on helppoa pistokkaista. Katkaise loka-marraskuussa lyijykynän kokoisia verson pätkiä ja paina ne multaan niin, että noin 5cm jää pullan päälle näkyviin. Laita aina kolme pistokasta vierekkäin, näistä kasvaa seuraavina vuosina uusi pensas. Huolehdi etteivät heinät ja muut kasvit vie valoa ja ravinteita pistokkailta seuraavina vuosina. Tässä auttaa jos teet kolme pientä reikää vaikka vanhaan multasäkkiin ja laitat pistokkaat rei’istä multaan, jolloin säkki jää katteeksi kun vielä laitat kivet sen reunoille painoksi.
HUOM! Kartta Helsingin julkisten alueiden hedelmäpuista ja marjapensaista löytyy osoitteesta: www.satokartta.net