Kaupunkiviljely.fi

Oikea ruoka kasvatetaan kestävin luomumenetelmin, lähellä, rakkaudella. Kaupunkiviljely on osa ruuantuotannon muutoksen trendiä, hajautettuun ja vähemmän öljyriippuvaiseen suuntaan. Tulevaisuuden kaupungit vihertävät kattopuutarhoineen, hedelmäpuubulevardeineen ja marjapensaspuistoineen. Vuonna 2030 joka talon pihalla on yhteisöllinen laariviljelmä. Kaupunkiviljelijä kasvattaa mangoldia parvekkeella, perunoita sisäpihalla ja lapsia, jotka tietävät, mistä ruoka oikeasti tulee. Tule mukaan tekemään kaupungeista keitaita!

  • Etusivu
  • VILJELY KAUPUNGISSA
    • MIKSI
      • Mikä kaupunkiviljely?
      • Kaupunkiviljelyä maailmalla
      • Ympäristökriisi etenee!
      • Kaupungit vihreiksi!
      • Hyvää ruokaa
    • MISSÄ
      • Puistossa ja joutomaalla
      • Viljelypalstalla
      • Pihalla
      • Kumppanuuspellolla
      • Parvekkeella ja ikkunalaudalla
      • Syötävää puistoista ja kaupunkimetsistä
      • Kaupungin saasteet
    • MITEN
      • Aloittelijan ABC
      • Maata hoitava viljely
      • Maanmuokkaus
      • Kylvö ja taimikasvatus
      • Kastelu
      • Kasviravinteet
      • Kompostointi
      • Rikkakasvit, tuholaiset ja taudit
      • Sadonkorjuu
      • Mehiläiset apuun!
      • Mistä materiaaleja?
    • MITÄ
      • Vihannekset
      • Hedelmäpuut ja marjapensaat
      • Yrtit ja syötävät kukat
      • Idut ja versot
    • MISTÄ NEUVOJA?
  • Kaupunkiviljelmät
    • Viljelmiä kartalla (Helsinki)
    • Viljelmiä Suomessa
    • Dodon viljelijät
  • Dodo’s Urban Farmers

Pieni kaupunkiviljely- ja permakulttuuriopas ilmestynyt

4.6.2025 Maria Kommentoi

Tiedote 3.6.2025

Elämme globaalin ruokakriisin aikaa. Ilmastopäästöt, muut ekologiset haitat ja tuotantoeläinten elinolot tekevät vallitsevasta ruuantuotantotavasta kestämättömän. Yksi osa kriisin ratkaisua voi olla kaupunkiviljely permakulttuurimenetelmin. Ruokaa voi tuottaa hajautetusti pienissä yksiköissä: satohuoneissa rakennusten hukkatiloissa, kerrostalojen kattokasvihuoneissa tai lähiöpuistojen yhteisöpuutarhoissa. Permakulttuuriviljelyssä tavoitteena on luonnon toimintaa jäljittelevä, ruokaa tuottava ekosysteemi, jonka ylläpitäminen ei vaadi kaupallisia tuotantopanoksia.

Tämä opas johdattaa permakulttuurisen kaupunkiviljelyn menetelmiin ja moninaisiin mahdollisuuksiin. Oppaassa esitellään erilaisia kompostointitapoja, syvennytään sienten viljelyn saloihin, tutustutaan
villivihanneksiin ja kerrotaan, millainen on toimiva sekaviljelmä. Helsinkiläisiä yhteisöviljelmiä esitellään valokuvin.

Mari Saloheimo on filosofian lisensiaatti. Hän on ollut alusta saakka mukana pääkaupunkiseudun kaupunkiyhteisviljelyssä Hermannin viljelijät ry:ssä ja Antinniityn yhteisöviljelijät ry:ssä. Hän on työskennellyt myös ympäristöyhdistys Dodo ry:n puutarhurina. Saloheimolta on julkaistu aiemmin lastenkirja Repo-Rangan ja Neste-Hukan kävelyretki (Kulttuurivihkot, 2021).

ISBN: 978-952-411-086-0 (painettu). Pehmeäkantinen, 73 sivua. Ovh. 24,50
e (sis. alv. 14 %). Ilmestynyt 28.5.2025.

Mari Saloheimo: Pieni kaupunkiviljely- ja permakulttuuriopas

Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt kustantajalta:
Elias Krohn, elias.krohn@kulttuurivihkot.fi

Lue otteita oppaasta täältä:
Naytteitä pienstä kaupunkiviljely- ja permakulttuurioppaasta ja
Naytteitä pienstä kaupunkiviljely- ja permakulttuurioppaasta, osa 2

Kategoriassa: permakulttuuri, Tiedote Avainsanoilla: Kaupunkiviljely, permakulttuuri

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupunkiviljelykeskus

Kaupunkiviljelijät Facebookissa

Kartalla


Katso Helsingin kaupunkiviljelmiä isommalla kartalla.

Hae kaupunkiviljely.fi:stä

Yhteistyössä:

Yhteistyössä

Hyötykasviyhdistys Uudenmaan Martat Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry Herttoniemen ruokaosuuskunta Stadin puutarhuri Metsäpirtin multa Maatiainen ry Satokartta

Kaupunkiviljely.fi -sivuston sinulle tarjoaa Dodo ry.