Kaupunkiviljely.fi

Oikea ruoka kasvatetaan kestävin luomumenetelmin, lähellä, rakkaudella. Kaupunkiviljely on osa ruuantuotannon muutoksen trendiä, hajautettuun ja vähemmän öljyriippuvaiseen suuntaan. Tulevaisuuden kaupungit vihertävät kattopuutarhoineen, hedelmäpuubulevardeineen ja marjapensaspuistoineen. Vuonna 2030 joka talon pihalla on yhteisöllinen laariviljelmä. Kaupunkiviljelijä kasvattaa mangoldia parvekkeella, perunoita sisäpihalla ja lapsia, jotka tietävät, mistä ruoka oikeasti tulee. Tule mukaan tekemään kaupungeista keitaita!

  • Etusivu
  • VILJELY KAUPUNGISSA
    • MIKSI
      • Mikä kaupunkiviljely?
      • Kaupunkiviljelyä maailmalla
      • Ympäristökriisi etenee!
      • Kaupungit vihreiksi!
      • Hyvää ruokaa
    • MISSÄ
      • Puistossa ja joutomaalla
      • Viljelypalstalla
      • Pihalla
      • Kumppanuuspellolla
      • Parvekkeella ja ikkunalaudalla
      • Syötävää puistoista ja kaupunkimetsistä
      • Kaupungin saasteet
    • MITEN
      • Aloittelijan ABC
      • Maata hoitava viljely
      • Maanmuokkaus
      • Kylvö ja taimikasvatus
      • Kastelu
      • Kasviravinteet
      • Kompostointi
      • Rikkakasvit, tuholaiset ja taudit
      • Sadonkorjuu
      • Mehiläiset apuun!
      • Mistä materiaaleja?
    • MITÄ
      • Vihannekset
      • Hedelmäpuut ja marjapensaat
      • Yrtit ja syötävät kukat
      • Idut ja versot
    • MISTÄ NEUVOJA?
  • Kaupunkiviljelmät
    • Viljelmiä kartalla (Helsinki)
    • Viljelmiä Suomessa
    • Dodon viljelijät
  • Dodo’s Urban Farmers

NÄYTTEITÄ PIENSTÄ KAUPUNKIVILJELY- JA PERMAKULTTUURIOPPAASTA

25.4.2025 Maria Kommentoi

Osa 1. Teoria

Ihmisen on joka päivä syötävä; ruokahuolto on hyvin keskeinen asia. Suurin osa Suomen väestöstä asuu kaupungeissa; vieraantuminen siitä, mistä ruoka tulee on harmittavan yleistä kaikenikäisten kansalaisten keskuudessa. Lähiruoka on ekologisesti ja eettisesti ottaen ainoa järkevä ratkaisu.
Ihmisen täytyy myös asua jossain. Kaupunkisuunnittelu on toinen keskeinen asia, ja ilmastokysymys liittyy läheisesti tähän.

Termi ”permakulttuuri” tulee sanaparista ”permanent culture”: pysyvä / kestävä kulttuuri / elämäntapa. Ei ole mitään määriteltyä permakulttuurin viljelytapaa. Se on suunnittelumenetelmä, joka ohjaa ihmisen ja ympäristön kannalta kestäviin ratkaisuihin. Permakulttuurin perusteet on huolenpito maapallosta / luonnosta / maasta ja ihmisistä /kansalaisista / eläimistä sekä reilu jako.

Kompostia voi verrata suolistoon: se sulattaa kasveille ravintoa, humusta, jota multaan sekoittamalla maa paranee ja elää luonnonmukaisesti, ilman, että tarvitsee hankkia kaupallista multaa (tai lannoitetta) pellolle. Komposti hoitaa myös kierrätyksen ja jätehuollon kasvimaalla.

Kääntöpöydän komposti Pasilassa

Hermannin komposti


Hermannin puutarhan komposti Sörnäisissä

Metsäpuutarha on permakulttuurin käytännön toteutusta. Suomalaisessa metsässä on varsin hapan maaperä; puutarhakasvit eivät siellä viihtyisi. Metsäpuutarha on monikerroksinen, runsaslajinen, luonnon ekosysteemejä jäljittelevä, satoisa hyötypuutarha, toteaa Susan Wilander kirja-arviossaan. Kasvit toistensa lomassa luovat hyvät olosuhteet.

Satoisa metsäpuutarha-kirjassa mainitaan viisi toimivan metsäpuutarhan avaintekijää:
Mahdollisimman elävä maa (maaperän mikrobit).
Kestävä vedenhallinta.
Metsäpuutarha lannoittaa itse itsensä.
Rikkakasveja ei tarvitse kitkeä, koska niitä ei ole (maanpeitekasvillisuus).
Ei kemiallisia torjunta-aineita.

Teksti: Mari Saloheimo, jonka Pieni kaupunkiviljely- ja permakulttuuriopas ilmestyy tänä vuonna (Kulttuurivihkot)

Kategoriassa: Yleinen

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupunkiviljelykeskus

Kaupunkiviljelijät Facebookissa

Kartalla


Katso Helsingin kaupunkiviljelmiä isommalla kartalla.

Hae kaupunkiviljely.fi:stä

Yhteistyössä:

Yhteistyössä

Hyötykasviyhdistys Uudenmaan Martat Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry Herttoniemen ruokaosuuskunta Stadin puutarhuri Metsäpirtin multa Maatiainen ry Satokartta

Kaupunkiviljely.fi -sivuston sinulle tarjoaa Dodo ry.