Kaupunkiviljely.fi

Oikea ruoka kasvatetaan kestävin luomumenetelmin, lähellä, rakkaudella. Kaupunkiviljely on osa ruuantuotannon muutoksen trendiä, hajautettuun ja vähemmän öljyriippuvaiseen suuntaan. Tulevaisuuden kaupungit vihertävät kattopuutarhoineen, hedelmäpuubulevardeineen ja marjapensaspuistoineen. Vuonna 2030 joka talon pihalla on yhteisöllinen laariviljelmä. Kaupunkiviljelijä kasvattaa mangoldia parvekkeella, perunoita sisäpihalla ja lapsia, jotka tietävät, mistä ruoka oikeasti tulee. Tule mukaan tekemään kaupungeista keitaita!

  • Etusivu
  • VILJELY KAUPUNGISSA
    • MIKSI
      • Mikä kaupunkiviljely?
      • Kaupunkiviljelyä maailmalla
      • Ympäristökriisi etenee!
      • Kaupungit vihreiksi!
      • Hyvää ruokaa
    • MISSÄ
      • Puistossa ja joutomaalla
      • Viljelypalstalla
      • Pihalla
      • Kumppanuuspellolla
      • Parvekkeella ja ikkunalaudalla
      • Syötävää puistoista ja kaupunkimetsistä
      • Kaupungin saasteet
    • MITEN
      • Aloittelijan ABC
      • Maata hoitava viljely
      • Maanmuokkaus
      • Kylvö ja taimikasvatus
      • Kastelu
      • Kasviravinteet
      • Kompostointi
      • Rikkakasvit, tuholaiset ja taudit
      • Sadonkorjuu
      • Mehiläiset apuun!
      • Mistä materiaaleja?
    • MITÄ
      • Vihannekset
      • Hedelmäpuut ja marjapensaat
      • Yrtit ja syötävät kukat
      • Idut ja versot
    • MISTÄ NEUVOJA?
  • Kaupunkiviljelmät
    • Viljelmiä kartalla (Helsinki)
    • Viljelmiä Suomessa
    • Dodon viljelijät
  • Dodo’s Urban Farmers

Kaupunkiviljelykoulu 2015

2.5.2015 Maria

Katajanokan lavakaulusviljelmä

Kaupunkiviljelykoulu järjestetään lauantaina 9.5 klo 11-17.15 Dodon kaupunkiviljelykeskus Kääntöpöydällä.

Kolmatta kertaa järjestettävä kaupunkiviljelykoulu toivottaa kaupunkiviljelystä kiinnostuneita opettelemaan uusia tietoja ja taitoja. Tänä vuonna esillä on muun muassa luomuviljely, maatiaiskasvit ja villiyrtit. Alla on koulupäivän lukujärjestys ja oppituntien esittelyt.

Lounastunnilla klo 12:45-13:30 myynnissä Kahvila Kääntöpöydän vegaaninen lounas 10€, sis. kahvi tai tee. Kahvia myytävänä myös välitunneilla sekä ennen koulupäivää 10:30-11:00 opettajahuoneen kahveilla.

Kaupunkiviljelykoulu pidetään Pasilan Kääntöpöydällä. Paikalle löytää tämän kartan avulla. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Oppilaat voivat osallistua vapaasti haluamilleen oppitunneille.

Lukujärjestys

 Aika     Typpilaakso      Kasvihuone
 10:30-11:00
    Opettajahuoneen aamukahvit
 11:00-11:45     Miten luomuviljely eroaa
tavanomaisesta viljelystä?
     Kaupunkiviljelyn ABC
 11:45-12:00     Välitunti
 12:00-12:45     Laatikkoviljely      Kääntöpöytä – kaupunkiviljelykeskus
 12:45-13:30     Lounas
 13:30-14:15     Mehiläishoito kaupungissa 13:oo Suljettu kierron viljely
13:20  Tomato growing tips
13:40 Kimalaiset puutarhureina
14:00 Aurinkosähkö kotona ja mökillä
 14:15-14:30     Välitunti
 14:30-15:15    Kumppanuusmaatalous Suomessa      Japanilaisten keittiökasvien kasvatus
 15:15-15:30     Välitunti
 15:30-16:15     Villiyrtit ja yrttijuomat     Viljelyvarmat maatiaiskasvit
 16:15-16:30     Välitunti
 16:30-17:15     Permakulttuuria puutarhasta ruokametsään

Oppituntien esittelyt

Miten luomuviljely eroaa tavanomaisesta viljelystä?

Elisa Niemi (Luomuliitto) kertoo, miten viljelymenetelmillä voidaan torjua ilmastonmuutosta ja pohtii miksi miksi tavanomaisen tuotannon torjunta-aineet yleensä kielletään 10 vuotta hyväksyntänsä jälkeen.

Kaupunkiviljelyn ABC

Pinja Sipari (Dodo ry) tutustuttaa osallistujat erilaisiin tapoihin viljellä kaupungissa ja käy tiiviisti läpi viljelyn alkeita.

Laatikkoviljelyn perusteet

Katja Seppinen (Dodo ry) käy läpi laatikossa viljelemisen perusteita. Oppitunti sopii erityisen hyvin aloittevalle kaupunkiviljelijälle!

Kääntöpöytä – kaupunkiviljelykeskus

Maria Nordlund (Dodo ry) esittelee kaupunkiviljelykeskus Kääntöpöytää. Mistä paikka on saanut nimensä? Mitä Kääntöpöydällä tapahtuu tänä kesänä? Ja mitä kasvihuoneessa viljellään?

Mehiläishoito kaupungissa

Lasse Tarkiainen (Dodo ry) opettaa lyhyen oppimäärän kaupunkimehiläishoidon perusteita. Mehiläiset viihtyvät kaupungissa aivan samoin kuin ihmisetkin. Kaupungissa ei juuri torjunta-aineita käytetä ja pihoilla & parvekkeilla kasvatetaan muitakin lajeja kuin rypsiä.

Tietoiskut, 15min/aihe:

Suljettu kierron viljely – Virtsan käyttö lannoitteena / Urine as fertilizer

Jaska Lehtonen (Dodo ry) johdattelee suljettuun ravinnonkiertoon. Käydään läpi virtsan sisältämät ravinteet, asianmukainen käsittely ja käyttö sekä tutustutaan rakenteilla olevaan Kääntöpöydän suljetun kierron vesiviljelyjärjestelmään. Virtsa on mahtava ravinnelähde!

Tomato growing tips

Urban farmer Stephen Schultz gives tips for growing tomatoes. He talks about growth requirements and habits of tomatoes and shares thoughts on growing tomatoes in Finland (in English).

Kimalaiset puutarhureina

Kai Granqvist (Dodo ry) tutustuttaa osallistujat kimalaispesän rakentamiseen ja kimalaiskuningattaren asuttamiseen. Kimalaiset ovat hyviä apureita puutarhakasvien pölyttämisessä ja siksi tervetulleita puutarhan asukkaita.

Aurinkosähkö kotona ja mökillä

Janne Käpylehto (keksijä ja kirjailija) kertoo aurinkosähkön hyödyntämisestä kotona ja mökillä. Jannen aiheesta kertova kirja myynnissä erikoishintaan 15e/kpl.

——

Kumppanuusmaatalous Suomessa

Olli Repo (Herttoniemen ruokaosuuskunta) pitää esittelyn siitä, mitä csa-viljely, eli community supported agriculture on Suomessa ja miten se tänne levisi. Tunnilla tutustutaan esimerkkkien kautta myös siihen, miten kumppanuusmaatalous ja ruokaosuuskunnat voivat Suomessa vuonna 2015.

Japanilaisten keittiökasvien kasvatus

Jeanne Johansson (Dodo ry) on viljellyt japanilaisia keittiökasviksia monta vuotta, sillä varsinkin aiemmin niiden saatavuus Suomessa on ollut heikko. Nykyään monia aasialaisia siemeniä on kuitenkin jo saatavilla. Jeanne kertoo niksejä niiden viljelemiseksi onnekkaasti ja jakaa vinkkejä kasvisten käyttämisestä aasialaisessa keittiössä.

Villiyrtit ja yrttijuomat

Keruutuotetarkastaja Aana Vainio kertoo yrttijuomiin sopivista villiyrteistä ja niiden käsittelystä.

Viljelyvarmat maatiaiskasvit

Maatiainen ry:n aktiivi (nimi varmistuu myöhemmin) kertoo maatiaiskasveista. Maatiaiskasvi on kasvin muoto tai muunnos, jolla on suuri kyky kestää ympäristön stressitekijöitä, kuten säiden ja ilmaston vaihtelua sekä biologisia ympäristön haasteita, kuten mikrobeja ja tuholaisia. Maatiaiskasveilla on aina historia ja tarina ja niistä kannattaa pitää huolta!

Permakulttuuria puutarhasta ruokametsään

Permakulttuuritoimija Anton Nordqvist kertoo permakulttuurin soveltamisesta puutarhanhoitoon, sekä ruokametsän perustamisesta. Samalla käsitellään kestäviä ratkaisuja henkilökohtaiseen ruoantuotantoon ja hyvinvointiin.

Kategoriassa: Kaupunkiviljely, permakulttuuri, tapahtuma, Tiedote Avainsanoilla: Dodon kaupunkiviljelyprojektit, Kaupunkiviljely, Kaupunkiviljelykoulu, tapahtuma

Kaupunkiviljelykeskus

Kaupunkiviljelijät Facebookissa

Kartalla


Katso Helsingin kaupunkiviljelmiä isommalla kartalla.

Hae kaupunkiviljely.fi:stä

Yhteistyössä:

Yhteistyössä

Hyötykasviyhdistys Uudenmaan Martat Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry Herttoniemen ruokaosuuskunta Stadin puutarhuri Metsäpirtin multa Maatiainen ry Satokartta

Kaupunkiviljely.fi -sivuston sinulle tarjoaa Dodo ry.