Siemenpommit versoavat, siellä mihin putoavat

Siemenpommit ovat yksi tapa, jolla sissiviljelijät valtaavat alaa kaupungeissa. Green Guerillat käyttivät 1970-luvulla reseptiä, jossa joulukuusen koriste tai ilmapallo täytettiin siemenillä, turpeella ja hitaasti liukenevalla lannoitteella. Tämä resepti on parasta heittää mappi Ö:hön, nykyään siemenpommit pyöräytetään paljon luonnonmukaisemmista aineksista Masanobu Fukuokan oppien mukaan. Siemenpommeja voi myös askarrella kananmunan kuorista, munakennoista tai ohuista savikuorista.

Siemenpallerot

Siemenpallerot ovat parin sentin kokoisia savipalloja, jotka sisältävät kaikki kasvin elämän edellytykset: siemeniä, kompostia, hiekkaa, vettä lukuunottamatta. Siemenpallerot aktivoituvat levittämisen jälkeen sateen myötä, tai kun ne ovat imeneet itseensä tarpeeksi vettä ympäristöstä. Siemenpalloja on helppo kylvää, sillä niitä voi levittää paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi. Siemenpallerot toimivat monessa mittakaavassa, niitä voi kasvattaa niin kukkaruukussa kuin levittämällä kedon suurelle nurmialueelle. Käytä mielellään kotoperäisiä kasveja siemensekoituksessa, sillä vierasperäiset kasvit voivat sekoittaa ekosysteemin ja viedä tilaa kotoperäisiltä. Kokeile uusia lajeja ensin valvotussa paikassa. Savipulverin voi ostaa valmiina, tai pulverisoida ja siivilöidä saven itse, mutta se on paljon työläämpää.

Sekoitussuhteet tilavuuden mukaan (tee aluksi pieniä määriä, jotta opit sekoittamaan aineet kunnolla):

1 osa: Siemensekoitus, halutuista siemenistä
3 osaa: Kuivaa kompostia, kasviperäistä
5 osaa: Kuivaa ruskeaa tai punaista savipulveria
1-2 osaa: Vettä

  • Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada siemenet laakeaan astiaan, levitä siemenet tasaisesti, lisää komposti, sekoita, levitä osa savipulverista pinnalle, sekoita, lisää savipulveria, nostele kompostia ja savijauhetta jotta ne sekoittuvat tasaisesti.
  • Lisää vesi vähitellen, kunnes saviseos on helposti työstettävää, (jos olet lisännyt liikaa vettä anna seoksen kuivahtaa hieman).
  • Nipistele pieniä nokareita saviseosta ja pyöritä niistä kämmenissäsi läpimitaltaan noin sentin pari kokoisia palleroita.
  • Huomaat kuinka savi muuttaa koostumusta kämmenissäsi lämmön ja liikkeen johdosta.
  • Levitä siemenpallerot muovipressulle kuivumaan vähintään vuorokaudeksi huoneenlämmössä.
  • Kuivat siemenpallerot säilyvät viikkoja viileässä, ilmastoidussa tilassa. Älä säilö muovipussissa.
  • Levitä noin 10 siemenpalleroa neliömetrille, niitä ei tarvitse kastella, vaan ne jäävät odottamaan otollista aikaa kasvulle.

Lähde: http://web.archive.org/web/20040606120719/www.seedballs.com/3seedpa.html

Ohje kuvitettuna: http://www.wildflower.org/seedgrant/Seed_Ball_Activity_2011.pdf

Guerilla Gardening siemenpommiopas: http://www.guerrillagardening.org/ggseedbombs.html