Yrtit – keittiöpuutarhan lisämauste

Yrttejä voi kasvattaa niin ruukussa kuin avomaalla, mutta ne soveltuvat monia muita kasveja paremmin ruukkupuutarhaan. Niillä saa helposti lisämakua eri ruokiin, ja jotkut yrtit sopivat teeksi. Alla mintun, tillin ja basilikan kasvatusohjeet. Yrttien kasvupaikka kannattaa valita niin, että se on mahdollisimman lähellä keittiötä, koska tällöin niitä tulee myös käytettyä. Useimmat mausteyrtit voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla.

Minttu
Minttulajeja tunnetaan yli 600. Puolanminttua (Mentha pulegium L.), pyöröminttua (Mentha rotundifolia L.), vesiminttua (Mentha aquatica Müll.), harmaaminttua (Mentha longifolia L.) ja viherminttua (Mentha spicata) voi kasvattaa siemenistä. Muita lajikkeita kannattaa hankkia valmiina taimina tai lisätä pistokkaista. Jotkin risteytykset, kuten piparminttu (Mentha aquatica x Mentha spicata), eivät tee itävää siementä.

Viherminttu, (Mentha spicata) on eräs yleisimmin kasvatetuista minttulajeista. Se kasvaa luontaisesti Etelä-Euroopassa. Puutarhassa kukkiva viherminttukasvusto houkuttelee runsaasti perhosia medenkeruuseen. Viherminttu soveltuu seurustelujuomiin, kastikkeisiin ja hyytelöihin. Minttutee viilentää ihanasti kesäkuumalla, ja sopii nautittavaksi niin kuumana kuin kylmänäkin.

    Vihermintun viljeleminen siemenestä:

– Vihermintun voi esikasvattaa huhtikuussa tai kylvää kesäkuussa suoraan avomaalle
– Itää 20°C, 10-20vrk:ssa
– Vaatii lämpimän, aurinkoisen tai puolivarjoisan, tasaisen kostean ja ravinteikkaan kasvupaikan
– Pitää multavasta kivennäismaasta, jossa runsaasti kalkkia, pH n.6,5
– Minttu leviää helposti, leviämisen voi estää istuttamalla mintun astiaan

    Lisäohjeita ruukkukasvatukseen:

– Mintun juurakko kasvaa suureksi, joten käytä isoa ruukkua, 3,5l, läpimitta 20-30cm
– Viherminttu viihtyy sisäkasvina

    Sadonkorjuu ja säilöminen:

– Mintun lehtiä voi kerätä läpi kesän, latvominen ja leikkaamien tuuhentaa minttua
– Lehdet voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla

Tilli Anethum graveolens
Tilli on vanha, Aasiasta kotoisin oleva mausteyrtti. Mitä pohjoisempana tilliä viljellään, sitä voimakkaampi sen maku on. Tilliä viljellään sekä lehti- että kruunutillinä. Kruunutilli korjataan kukkavaiheessa ja käytetään säilömiseen. Siemensatoa Suomessa ei juuri saada, sillä siemenet eivät ehdi kypsyä kunnolla.
Tilli on perinteinen pari uusille perunoille ja ravuille. Tilliä voi käyttää myös salaateissa, kalaruuissa ja kastikkeissa. Kruunutilliä, käytetään etenkin kurkkusäilykkeissä. Tillin siemenet sopivat esimerkiksi säilykkeiden, marinadien ja liharuokien mausteeksi.

    Tillin kasvatus avomaalla:

– Tilli viihtyy multavassa puutarhamullassa
– Siemenet kylvetään ensimmäistä satoa varten mahdollisimman aikaisin keväällä, rivinväli 20-30 cm
– Alin itämislämpötila on +5°C. Tilli itää 14-20 vuorokaudessa
– Tilliä kastellaan kuivina kausina
– Lehtitilliä ei harvenneta. Kruunutilli harvennetaan 15-20 cm välein
– Lehtitillillä kestää kylvöstä korjuuseen avomaalla 45-55 vrk ja kruunutillillä 70-80 vrk
– Uusintakylvöjä voi tehdä pari kolme kertaa kesässä.
– Tautivaaran takia tillin viljelyssä tulee noudattaa neljän vuoden viljelykiertoa

    Lisäohjeita ruukkukasvatukseen:

– Ruukkutilli nimellä myytävä lajike soveltuu erityisen hyvin ruukkukasvatukseen
– Tilliä voi kasvattaa siemenistä ruukussa terassilla, ei viihdy sisätiloissa
– Tillille riittää 12-15 cm multasyvyys
– Tilli viihtyy suojaisalla ja aurinkoisella kasvupaikalla
– Vaatii runsaan kastelun kuumina päivinä
– Tilliä voi kylvää parvekeruukkuun parin viikon välein

    Sadonkorjuu ja säilöminen:

– Tillin satoa aletaan korjata harventaen kun taimet ovat viisisenttisiä
– Tilli voidaan säilöä kuivamalla tai pakastamalla talveksi

Basilika Ocimum basilicum
Basilikoista parhaiten tunnettu laji on maustebasilika (Ocimum basilicum). Siitä on olemassa kymmeniä eri alalajeja ja lajikkeita. Basilikaa pidetään ennen kaikkea tomaattiruokien mausteena ja valkosipulin seuralaisena, mutta se sopii lähes kaikkeen maustamiseen. Basilika korvaa hyvin suolan ja pippurin, ja sen pehmeä maku antaa tilaa muille mausteille.

    Basilikan kasvatus:

– Kylvä basilika huhtikuun alussa, 2-4 siementä per taimiruukku, itää +20°C, 1-2 viikkoa.
– Kouli taimet kun ensimmäinen lehtipari sirkkalehtien jälkeen on kasvanut, eli siirrä taimet varovasti varsinaiseen ruukkuunsa.
– Basilika viihtyy hyvin lannoitetussa, hikevässä ja ilmavassa mullassa
– Latvo taimet kun niissä on muutama pari kasvulehtiä, eli katko ylin kasvusto, jotta sadosta tulisi runsaampi
– Karaise taimet ennen ulos istutusta, eli totuttele taimia lämpötilavaihteluille noin viikon verran.
– Basilika on erittäin hallanarka, se kärsii kylmyydestä jo +5°C.
– Basilika pitää lämpimästä, tuulettomasta paikasta kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella.
– Avomaakasvatus onnistuu hyvin vain eteläisimmässä Suomessa.

    Vihjeitä basilikan ruukkuviljelyyn:

– Ruukkuviljelyyn soveltuvat lajit: ”Minette” (Ocimum basilicum minimum), Pyhäbasilika ”Purpel Ruffles” (Ocinum sanctum), Sitruunabasilika (Ocimum basilicum citrodora)
– Basilikalle sopii 12-15cm multasyvyys
– Parvekkeella ja ovenpielissä basilika estää kärpäsien tuloa sisälle.

    Sadonkorjuu ja säilöminen:

– Nuoria lehtiä ja kukanvarsia kerätään ja käytetään tuoreeltaan
– Lehdet voi kuivata +35°C, parhaiten aromit säilyvät pakastaessa