Ruukkupuutarha sopeutuu kaikkialle

Kaikilla ei ole mahdollisuutta omaan pihaan tai viljelypalstaan. Ruukkupuutarha antaa mahdollisuudet viljellä vihanneksia ja muita hyötykasveja paikoissa, joissa ei muuten voisi kasvattaa mitään.

Suunnittelu:

 • Valitse missä haluat viljellä: Onko aikeenasi vihertää ikkunalautaa, kasvattaa ruokaa parvekkeella vai istuttaa eri kokoisiin astioihin pihalla ja kaupungissa?
 • Valitse astia, jossa viljellä: Astian koon tulee vastata kasvin kokoa. Astiassa tulee olla riittävästi multatilaa, jotta kasvin juuret mahtuvat kasvamaan. Astian tulee olla tarpeeksi painava ja leveä, jotta kasvi ei kaadu kun se on kasvanut täyteen mittaansa.
 • Valitse mitä haluat viljellä: Viljele vihanneksia, yrttejä ja muita hyötykasvaja joista pidät, ja joita käytät mieluusti ruuanlaitossa. Voit myös viljellä vihanneksia jotka ovat kaupassa kalliita, tai joita ei voi ostaa alkuunkaan. Monesta kasvista löytyy ”pensas” tai ”kääpiö” lajikkeita, ne soveltuvat yleensä erityisen hyvin ruukkukasvatukseen.
 • Valitse mistä haluat lähteä liikkeelle: Kasveja voi lisätä siemenistä, pistokkaista tai jakamalla juuripaakun. Suomessa monia kasveja tulee esikasvattaa, jotta sato ehtii kypsyä kesäkaudella. Taimet voi kasvattaa itse siemenistä tai ostaa taimitorilta tai puutarhaliikkeestä.
 • Toteutus:Toteutus riippuu kaikista yllä mainituista tekijöistä, joten mahdollisuudet ovat melkein rajattomat. Tässä joitakin yleisiä ohjeita ruukkuviljelyyn:
 • Lue siemenpussin kyljestä, tai taimen mukana tulevasta lapusta, kasvatusohjeet ja seuraa niitä. Hyötykasveista löytyy myös paljon tietoa internetissä, näilläkin sivuilla on muutaman kasvin kasvatusohjeet.
 • Muista järjestää ruukkuun salaojitus, paras on jos kasvatusastian pohjassa on reikä, suuressa useampi, ja alla vettä pitävä astia. Reiät voi peittää ruukunsirpaleilla, sepelillä tai palalla sukkahousuja. Sepelistä tai leca sorasta voi tehdä noin viiden sentin salaojituskerroksen kasvatusastioihin joissa ei ole pohjassa reikää, tällaiset astiat tulee suojata sateelta.
 • Eri kasvit viihtyvät erilaisissa maaperissä, mutta taimet kannattaa kasvattaa ravintoköyhässä maassa, esimerkiksi kylvö- ja taimimullassa. Taputtele multaa kun täytät sillä ruukkuja, muuten se painuu kastellessa. Avaa juurakot ennen istuttamista, muuten ne jatkavat kasvamista juuripaakun ympärillä, eivätkä saa tarpeeksi ravinteita mullasta.
 • Ruukuissa kasvavia kasveja on kasteltava useammin kuin maassa kasvavia, yleensä kerran päivässä. Muista kastella säännöllisesti. On hyvä kastella aamulla, jolloin kasvilla on koko päivä aikaa käyttää vesi, eikä kasvi jäähdy kuten illalla kastellessa.
 • Altakastelujärjestelmällä voi ohittaa sekä salaojituksen että päivittäisen kastelun. Altakasteluruukun voi ostaa tai tehdä itse, esimerkiksi kahdesta ämpäristä ja putkenpätkästä.
 • Ruukkuja voi siirrellä, jotta kasvi viihtyy paremmin. Ruukussa kasvavan, monivuotisen kasvin voi ottaa sisälle talvehtimaan, esimerkiksi chilit ovat tällaisia.
 • Jos päätätä kasvattaa yrttejä ikkunalla lue: Ikkunalautaviljely. Jos sinulla on parveke tutustu vinkkiin: Vertikaalinen parvekepuutarha, muita mahdollisia viljelypaikkoja ovat: Oma ja taloyhtiön piha, Hylätyt alueet – katot, rakennusalueet, ratapihat. Muita hyödyllisiä vinkkejä ovat: Erilaisia astioita, sama periaate, Kasvualustat: katkaise turveriippuvuutesi, Mistä siemeniä ja taimia?, Taimen ensimmäiset viikot, Vettä! Kastelun teoria ja käytäntö

  Näin teet altakasteluruukun

  Kasvit viihtyvät maassa, jossa on sopivassa suhteessa ilmatilaa ja kosteutta. Lisäämällä ruukkuihin vesivaraston pohjalle juuret saavat kosteutta halutessaan, mutta eivät tukehdu.


  Lähes mitä tahansa astiaa voi käyttää hyötykasvien kasvattamiseen. Tarvitaan vain multaa, siemeniä ja vettä. Pienellä suunnittelulla ja valmistelulla jatkohoito on helpompaa.

  Altakasteluruukku säilyttää mullan kosteuden kenttäkapasiteetissa, jolloin maa pidättää itsessään kapillaarisesti sen verran vettä kuin pieniin huokosiin mahtuu. Suuremmat huokoset muodostavat silti ilmarakoja, jotta juuret ja pieneliöt saavat happea. Kastelu helpottuu, kun pohjalla olevan vesivaraston voi aina täyttää piripintaan.

  Mistä tahansa astiasta voi tehdä altakasteluruukun seuraavasti:

  – laita pohjalle muutaman sentin kerros soraa tai pieniä kiviä

  – puhko astian kylkiin reikiä sorapinnan yläosaan, ylimääräinen vesi valuu reiistä ulos ja multa pysyy ilmavana

  – paina sorapatjan keskelle kuoppa, peitä sorapatja t-paidalla tai kangasrievulla

  – täytä ruukku mullalla, kastele, kunnes vettä valuu alaosan reiistä ulos

  Lisävinkkejä: Kastelu