Perunatorni – autonrenkaat viljelykäyttöön

Perunatorni on eräs kaupunkiviljelyn lähes myyttisiä elementtejä: kierrätetyissä autonrenkaissa peruna tuottaa suuremman sadon kuin avomaalla. Perunatorniin lisätään renkaita vähitellen perunan kasvaessa, ja loppukesästä tuloksena tulisi olla kolmen – neljän autonrenkaan korkuinen torni täynnä mukuloita.


Tee näin:

Käytä ruokaperunalajikkeita, ei varhaisperunaa.

Kylvä niin aikaisin kuin mahdollista, ainakin jo toukokuun puolella. Idätä perunat valmiiksi.

Käytä kasvualustana kompostia, ei multaa. Kasvualustan tulisi olla rakenteeltaan karkeaa ja löyhästi pakkaantunutta, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Kompostin tulisi olla kohtuullisen vanhaa, että se ei kuumene renkaissa. Eräs mahdollinen kasvualusta tehdään yhdestä osasta lehtikompostia, yhdestä osasta vuoden vanhaa hevosenlantaa ja yhdestä osasta olkea.

Valitse aurinkoinen paikka. Perunatornit on hyvä pohjustaa muovilla, jos paikassa on valmiina multaa, että kasvien juuret eivät ”karkaa”.

Laita ensimmäinen rengas paikalleen, täytä se viiden cm:n korkeudelle kasvualustalla, ja upota siihen kolme itänyttä siemenperunaa. Täytä rengas kokonaan kasvualustalla.

Kun ensimmäiset vihreät idut näkyvät, lisää toinen rengas torniin, ja peitä se lasilevyllä tai läpinäkyvällä muovilla.

Kun kasvi yltää levyyn asti, täytä rengas puolilleen kasvualustalla. Jatka tätä prosessia koko kesän ajan, kuivina aikoina kastellen kerran viikossa. Lannoitteena voi käyttää virtsaa laimennussuhteella 20:1.

Korjaa sato syys – lokakuussa.

Dodolaisten kokemukset perunatorneista olivat hiukan huonot, onnistuivatko sinun tornisi? Montako perunaa sait?