Kateviljely

Laiskan puutarhanhoitoa

Luonnossa ei missään näy paljasta maanpintaa, paitsi aavikolla. Luonnonmukaisia metodeja noudattava puutarhuri ottaa tämän huomioon, ja luo kasvimaalleen vastaavat olosuhteet. Paljas maa peitetään jollain eloperäisellä aineella: ruohosilpulla, oljella, puuhakkeella tai jopa pahvilla tai vanhoilla räsymatoilla. Kate estää rikkaruohojen kasvua, suojaa maata ja parantaa sen mikrobiologiaa, ja luo kastemadoille ideaaliolosuhteet. Kate myös estää kosteuden karkaamisen maaperästä, ja tasaa lämpötilanvaihteluja maanpinnassa.

Jos katteena käyttää puuhaketta, sen alkuperä kannattaa tarkistaa, ettei se sisällä myrkyllisiä puunkäsittelyaineita. Itse silppurilla silputut risut ja muut puujätteet ovat turvallisia. Hyvin katteena toimii ruohosilppu, tai juhannukseen asti mitkä tahansa villikasvit. Juhannuksen jälkeen monet kasvit alkavat siementää, joten kannattaa tarkkailla, ettei tule levittäneeksi rikkaruohoja kasvimaalleen. Katetta kannattaa laittaa paksuhko kerros, ainakin n. 10 cm, ja lisätä sitä mukaa kun se maatuu.

Ruokaa tuottamaton nurmikenttä, vaikkapa taloyhtiön pihamaa, voidaan muuttaa perunamaaksi nopeasti, ilman maan kääntämisen tarvetta. Maan kääntäminen vaikuttaa huonontavasti mullan mikrobiologiaan, ja siksi maan ylimääräistä kääntämistä kannattaisi kotipuutarhoissa välttää.

Nurmikosta perunamaa

Aina nurmikkoa ei tarvitse kääntää tai maata muokata, jotta saisi perunamaan aloitettua nopeasti. Eräs tapa kasvattaa perunaa on kateviljelymenetelmä, jossa nurmikko peitetään ensin esimerkiksi pahvilla, joka suojatessaan valolta maata vähitellen muuttaa siinä kasvavan nurmikon mullaksi.

Peitä pahvi n. 10 cm paksuisella kerroksella lantaa tai kompostia. Kylvä nyt itäneet perunat: käytä vanhaa veistä tai vastaavaa työkalua, ja tee reikä, joka ulottuu pahvin läpi alla olevaan maahan, niin että perunan juuret voivat myöhemmin löytää tiensä maaperään. Kastele huolellisesti, ja peitä sen jälkeen penkki n. 20 cm:n paksuisella katekerroksella.

Kate voi olla olkea, edellisvuotista lehtikompostia tai nurmikon leikkuujätteitä. Katepenkki pitää hyvin kosteutta, eikä sitä tarvitse kastella erityisen paljoa.