Dodon kaupunkiviljelijöille Helsingin ympäristöpalkinto

Dodon kaupunkiviljelijöille luovutettiin tänään Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto. Helsingin rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri valitsi voittajan 45 ehdokkaan joukosta. Sauri perusteli valintaansa muun muassa sillä, että Dodo ry on toiminut uranuurtajana kaupunkiviljelyn edistämisessä ja herättänyt keskustelua kaupunkitilan paremmasta hyödyntämisestä. Järjestö on osoittanut, että kaupunkiviljely voi olla osa ruuantuotannon muutosta hajautettuun ja vähähiiliseen suuntaan.

Dodon kaupunkiviljelyryhmä tutkii ruuantuotannon mahdollisuuksia Helsingissä ja innostaa kaupunkilaisia kasvattamaan itse osan ruuastaan. Kaupunkiviljelyn ajatuksena on tuottaa vihanneksia paikallisesti ja luonnonmukaisesti. Tällöin ruuan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin jos ruoka olisi tuotettu kasvihuoneissa tai tuotu kauempaa.

”Hienoa, että positiivinen ruohonjuuritoiminta kaupunkilaisten ympäristöasioiden parissa saa tunnustusta myös viralliselta taholta”, iloitsee Dodo ry:n puheenjohtaja Lotta Suistoranta.

Kaupunkiviljelijät ovat toimineet jo kolmen vuoden ajan muun muassa Keski-Pasilassa ja Kalasatamassa. Lisäksi laaritalkoiden avulla on tuettu taloyhtiöitä viljelylaarien perustamisessa pihoille.

Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto on tunnustus arvokkaasta työstä kaupunkiympäristön ja hyvinvoinnin puolesta. Kilpailun teema vaihtuu vuosittain. Tänä vuonna teemana oli ruoka. Kaupunki etsi helsinkiläistä yritystä, yhteisöä tai henkilöä, joka toiminnassaan yhdistää turvallisen ja terveellisen elintarvikkeen ympäristöystävällisyyteen. Palkinto on jaettu vuodesta 2008 alkaen. Palkinnon saaja voi olla helsinkiläinen yritys, yhdistys, yksityinen henkilö, virasto tai laitos, koulu, päiväkoti tai vastaava.

 

Kilpailun verkkosivut:
http://www.hel2.fi/ymk/ymparistopalkinto/