Kaupunkiviljely.fi

Oikea ruoka kasvatetaan kestävin luomumenetelmin, lähellä, rakkaudella. Kaupunkiviljely on osa ruuantuotannon muutoksen trendiä, hajautettuun ja vähemmän öljyriippuvaiseen suuntaan. Tulevaisuuden kaupungit vihertävät kattopuutarhoineen, hedelmäpuubulevardeineen ja marjapensaspuistoineen. Vuonna 2030 joka talon pihalla on yhteisöllinen laariviljelmä. Kaupunkiviljelijä kasvattaa mangoldia parvekkeella, perunoita sisäpihalla ja lapsia, jotka tietävät, mistä ruoka oikeasti tulee. Tule mukaan tekemään kaupungeista keitaita!

  • Etusivu
  • VILJELY KAUPUNGISSA
    • MIKSI
      • Mikä kaupunkiviljely?
      • Kaupunkiviljelyä maailmalla
      • Ympäristökriisi etenee!
      • Kaupungit vihreiksi!
      • Hyvää ruokaa
    • MISSÄ
      • Puistossa ja joutomaalla
      • Viljelypalstalla
      • Pihalla
      • Kumppanuuspellolla
      • Parvekkeella ja ikkunalaudalla
      • Syötävää puistoista ja kaupunkimetsistä
      • Kaupungin saasteet
    • MITEN
      • Aloittelijan ABC
      • Maata hoitava viljely
      • Maanmuokkaus
      • Kylvö ja taimikasvatus
      • Kastelu
      • Kasviravinteet
      • Kompostointi
      • Rikkakasvit, tuholaiset ja taudit
      • Sadonkorjuu
      • Mehiläiset apuun!
      • Mistä materiaaleja?
    • MITÄ
      • Vihannekset
      • Hedelmäpuut ja marjapensaat
      • Yrtit ja syötävät kukat
      • Idut ja versot
    • MISTÄ NEUVOJA?
  • Kaupunkiviljelmät
    • Viljelmiä kartalla (Helsinki)
    • Viljelmiä Suomessa
    • Dodon viljelijät
  • Dodo’s Urban Farmers

Kylmäkäsittely

Kylmäkäsittely hankalille jyväsille

Itääkseen jotkut lajikkeet vaativat kylmäkäsittelyn, joka lopettaa siementen lepotilan. Kylmäkäsittelyn tarpeesta mainitaan siemenpussin kyljessä. Luonnollisen kylmäkäsittelyn voi järjestää kylvämällä siemenet ulos syksyllä, mutta keinotekoinen kylmäkäsittely on varmempi, eivätkä kaikki kasvit kestä Suomen pohjoisia talviolosuhteita. Muista aloittaa kylmäkäsittely ajoissa, jotta voit kylvää huhti-kesäkuussa.

Tarvitset: lapio tai lusikka, ämpäri tai muu astia, hienoa hiekkaa, hienojakoista turvetta tai turvehiekkaseosta, keitettyä jäähdytettyä vettä, vettä pitävä muovipussin ja tussin.

– Lapioi hiekka ämpäriin, lisää niin paljon vettä kuin aine vetää itseensä.
– Jaa massa annospusseihin, 1dl/pussi.
– Lisää siemenet ja sulje pussi, mutta jätä pieni ilmarako.
– Kirjoita pussin kylkeen lajimerkintä ja päivämäärä.
– Pidä pussia 5-6 päivää huoneenlämmössä, +20°C, jolloin siemenet imevät itseensä kosteutta.
– Laita sen jälkeen pussi 5-8 viikoksi jääkaappiin, +1°C – +3°C, ellei siemenpussissa toisin mainita.
– Tarkasta ja ravistele pussia vähintään kerran viikossa, jos siemenet alkavat itää, kylvä ne varovasti.
– Kylvä siemenet lajityyppisten ohjeiden mukaan

Lähde:
Hyötykasviyhdistys: hoitoohjeita: kylmäkäsittely

Kaupunkiviljelykeskus

Kaupunkiviljelijät Facebookissa

Kartalla


Katso Helsingin kaupunkiviljelmiä isommalla kartalla.

Hae kaupunkiviljely.fi:stä

Yhteistyössä:

Yhteistyössä

Hyötykasviyhdistys Uudenmaan Martat Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry Herttoniemen ruokaosuuskunta Stadin puutarhuri Metsäpirtin multa Maatiainen ry Satokartta

Kaupunkiviljely.fi -sivuston sinulle tarjoaa Dodo ry.