Mistä materiaaleja?

Lapiot
Kaupunkiviljelyn aloittamiseen ei välttämättä tarvita paljonkaan uusia materiaaleja. Seuraavassa kuitenkin annetaan vinkkejä joidenkin keskeisten materiaalien hankintaan, mikä niille on tarvetta.

Siemenet ja taimet: Omasta sadosta kannattaa kerätä siemenet talteen, jotta seuraavana vuonna voi kylvää niitä. Ennen kuin pääsee vauhtiin siementuottajana, voi siemeniä ostaa. Niitä myydään monien tavaratalojen puutarhaosastoilla, mutta jos haluaa laadukkaita luomusiemeniä, niitä on paras etsiä erikoisliikkeistä, kuten Hyötykasviyhdistyksen Alku & Juuri -puutarhapuodista (myös nettikauppa). Jos on unohtanut, tai ei ole ehtinyt esikasvattaa omia taimia, kannattaa kysellä ystäviltä heidän ylimääräisiä taimiaan. Taimia myydään puutarhaliikkeiden lisäksi toreilla, joissa on hyvä valikoima myös luomutaimia ainakin juhannukseen saakka.

Multa: Kestävin ja edullisin tapa on viljellä suoraan viljelypaikan maassa. Jos sopivaa, multaisaa viljelypaikkaa ei löydy, täytyy multa tilata. Irtomultaa toimittaa Helsingissä mm. Metsäpirtin multa ja toimittajia voi etsiä internetistä myös mm. sanahaulla “multa + suursäkki”.

Maanparannusaineet: Vaikka viljeltäisiin suoraan maassa, voidaan tarvita maanparannusaineita (komposti, kompostoitunut hevosenlanta tai muu orgaaninen lannoite tai hiekka). Hevosenlantaa kannattaa kysellä hevostalleilta ja hiekkaa voi etsiä esim. internetistä hakusanoilla “hiekka + kuljetus + paikkakunta”.

Viljelyastiat: Jos viljelypaikkaan halutaan reunukset korotetuille penkeille, ne voi nikkaroida kyllästämättömästä puutavarasta itse. Puutavaraa myydään useissa paikoissa jopa Helsingin kantakaupungin alueella. Vaihtoehtona on ostaa lavakauluksia, niitä voi tiedustella esim. Dodo ry:ltä. Tarvittaessa lavakaulus voidaan sijoittaa kuormalavan päälle, jolloin saadaan pohjallinen astia, jota voi liikutella pumppukärryllä tai trukilla. Tällöin astia kannattaa vuorata esim. mansikkakankaalla, jolloin multa ei valu astiasta pois.

HUOM! Dodo ry:n kautta ei voi enää ostaa ”viljelysäkkejä”, sillä olemme huomanneet että ne kestävät käyttöä vain pari vuotta, jonka jälkeen ne hajoavat ja muuttuvat jo ennen sitä sottaisen näköiseksi. Astiaviljelmien ongelma on myös hyvä tiedostaa: niihin on vaihdettava multa kokonaan muutaman vuoden välein, mikä on iso ja kalliskin rumba jos astiat ovat suuria. Suosittelemme nykyään käytettäväksi lavakauluksia, jotka ovat kuormalavojen vanerisia reunarakenteita. Aina kun mahdollista, kannattaa lavakaulus asettaa suoraan maahan ja täyttää tarvittaessa tuontimullalla niin, että se on kontaktissa viljelypaikan maan kanssa, jolloin siihen voi kehittyä luonnollisenkaltainen ekosysteemi ja multa voi uusiutua. Tällöin maan hoidosta voi huolehtia kestävämmällä tavalla.

Työkalut: Jos itse ei omista työkaluja, niitä kannattaa ensisijaisesti yrittää lainata tutuilta, sillä niitä tarvitaan yleensä vain lyhyitä hetkiä kerrallaan. Jos jotakin halutaan ostaa, kannattaa hankkia laadukkaita ja pitkään kestäviä tuotteita. Kastelumuodosta riippuen pari kastelukannua voi olla järkevä sijoitus, mahdollisesti myös pari pistolapiota, oksasakset, viikate ja kottikärryt. Myös rakennusviraston puistokummivastaavalta voi tiedustella työkaluja talkoisiin.