Eroon öljyriippuvuudesta

Nykyinen maatalous perustuu pitkälti öljyyn ja sen luomaan helppoon energiaan. Lannoitteet ovat öljypohjaisia, maatalouden tuotteet kuljetetaan usein kaukaa, bensiinillä kulkevia ajoneuvoja käyttäen. Itse asiassa koko nykyajan talousjärjestelmämme perustuu halvalle öljylle.  Mietipä vaikka, kuinka montaa muovista tai muovia sisältävää  tuotetta käytät päivittäin, hammasharjasta kännykkään?  Öljy ei kuitenkaan ole uusiutuva luonnonvara, eikä sitä riitä loputtomiin.  On paljon keskustelua siitä, että onko ns. öljyhuippu jo tullut, ja maailmamme siirtynyt vähenevän ja kallistuvan öljyn aikakauteen.

Nykyajan maatalous on suurimmaksi osaksi voimakkaasti keskitettyä, yhden kasvin monokulttuureihin, vahvaan lannoitukseen ja rikkaruohomyrkkyjen käyttöön perustuvaa. Maataloustuotteen matka ruokapöytään on usein todella pitkä, tuhansiakin kilometrejä. Tämäntyyppinen maatalous ei hoida maata, vaan kuluttaa maaperää ja luonnon resursseja. Kun öljy loppuu, on ruuantuotannon rakenteiden muututtava.  Minkälainen voisi olla ruuantuotannon malli, joka perustuisi hajauttamiseen keskittämisen sijasta? Ainakin tällaiseen maatalouteen kuuluisi pienviljelyä luomuviljelyn metodein, ja myös eloisa kaupunkien ruuantuotanto. Tulevaisuuden kaupungeissa voisi olla hedelmäpuubulevardeja, syötäviä kasveja tuottavia puistoja, kattopuutarhoja ja jokaiselle kaupunkilaiselle mahdollisuuksia tuottaa ainakin osa omasta ruuastaan. Kenties myös kanat ja taloyhtiön yhteiset siat ovat osa tulevaisuuden kaupungin asujaimistoa?

Kaupunkiviljelyllä ei täysin voida ratkoa ruuantuotannon ongelmia, mutta ainakin se on askel oikeaan suuntaan, kohti maailmaa, jossa jokaisella on kosketus siihen, mistä jokapäiväinen ruokamme tulee.

Jos haluat taipaleesi kohti öljyriippumatonta lähiruokaa, aloita katsomalla ympärilläsi. Palstaa ei tarvita. Pienessä tilassa voi tuottaa yllättävän paljon ruokaa. Jos viljelet ikkunalaudalla, parvekkeella tai pihalla, kuljetusmatkat katoavat. Kemiallisten lannoitteiden valmistus aiheuttaa suuren osan maatalouden hiiliriippuuvuudesta, mutta kotiviljelyyn on helppoja lannoitusvaihtoehtoja.