Perusta kaupunginosaviljelmä!

Kaupunginosaviljelmän voi helposti perustaa jollekin sopivalle joutomaalle. Dodolaiset ovat yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa perustaneet viljelmiä mm.  Tullinpuomin leikkipuistoon, Vallilaan ja Viikkiin Helsingissä. Lupaa voi kysyä maanomistajalta, esimerkiksi kaupungilta, tai ryhtyä vaan toimeen ja rakentaa viljelmä. Puutarhoja harvemmin kukaan vastustaa, mikäli ne ovat jossain määrin hoidetun näköisiä, ja joutomaatkin ovat usein alueita, joita viljely vain kohentaa.

Jos haluat perustaa viljelmän, etsi ensin lähiympäristöstä muita kiinnostuneita, esimerkiksi naapureita tai kaupunginosayhdistyksen aktiiveja. Helsingissä on monin paikoin pitkät palstajonot, ja viljelystä kiinnostuneita kyllä löytyy. Etsikää viljelmälle sopiva paikka, tilatkaa multaa esimerkiksi Helsingin vedeltä, ja rakentakaa paikkaan penkit. Viljelylaareja voi rakentaa esimerkiksi eurolavoista tai puutavarasta, ja penkkien rakentamiseen voi luovasti käyttää vaikka kattotiiliä. Myös erilaiset isot astiat ja autonrenkaista rakennetut perunatornit ovat toimivia, samaten kuin kerroskatepenkit, jos paikassa on valmiina maaperää. Kierrätysmateriaalein pääsee siis pitkälle!

Kasteluveden saanti on syytä varmistaa, joten esimerkiksi jonkin läheisen talon kanssa voi tehdä sopimuksen siitä, että saa ottaa kasteluvettä vaikkapa ulkohanasta. Myös sadeveden kerääminen on yksi vaihtoehto.

Viljelmän hoidosta on syytä sopia ja kasteluvuorot jakaa, ja kylvötkin on usein hauska järjestää yhdessä talkoillen. Sitten vaan sadonkorjuuta odottelemaan!

Helsingin kaupunginosayhdistykset