Keski-Pasila/Kääntöpöytä

Keski-Pasilan laariviljelmä on Dodon kaupunkiviljelijöiden ensimmäinen projekti, aloitettu kesällä 2009. Aivan rautatien varressa on yksi n. 15 metriä pitkä ja toinen n. 5 metri pikä kierrätysmateriaalista tehty viljelylaari. Näissä dodolaiset viljelivät yhteisöllisesti mm. punajuurta, porkkanaa ja mangoldia kesällä 2009, näiden lisäksi perunaa autonrenkaista tehdyissä perunatorneissa.

Kesällä 2010 viljelmä laajeni hieman, ja virittelimme yhteistyötä Juuren puodin kanssa. 2010 aloitettiin viljely myös läheisten veturitallien liepeillä ns. protolaarissa (kasvihuone-luukuilla varustettu viljelylaari) sekä vanhan 50-luvun Vespan lavalle rakennetussa Laarissa, lisäksi kasvatimme lähinnä tomaatteja veturitallin seinustalla.

Kesällä 2011 viljelytoiminta jatkui ja edelleen laajentui hieman. Tallien seinustalla kokeilemme nyt lavakauluksista rakennettuja viljelylaareja (kasvilajeina mm. varsiselleri, avomaakurkku, erilaiset basilikat, pinaatti…), lisäksi protoilimme ns. mobiilia salaattibaaria, jossa hyötykasvit olivat istutettuina kuuteen eksyneeseen ja alueelta hylättynä löytyneeseen ostoskärryyn… Loppukesästä 2011 vietettiin ainakin tekijöilleen ikimuistoista ravintolapäivää.

Kasvukaudella 2012 Pasilan viljelytoiminta laajenee huomattavasti. Veturitallien toiseen (käytöstä poistettuun) veturinkääntöpöytään perustetaan kaupunkiviljelypuutarha ja kasvihuone. Projekti on osa Helsingin World Design Capital 2012 -vuotta mutta toimintaa on tarkoitus jatkaa myös teemavuoden jälkeen.

Kääntöpöydän sivut  kehittyvät ja elävät vuoden mittaan osoitteessa: kaantopoyta.fi (johon myös osoite kääntöpöytä.fi johtaa)

***

Enemmän Pasilan kuvioista kuulee ja niihin pääsee mukaan liittymällä spostilistalle.

***

Lisää Pasilan viljelmästä (2009): http://globaalipiknik.wordpress.com

Lehtijuttu joutumaiden viljelymeiningeistä, (2010) >

Lehtijuttu Pasilasta, (2009) >

[nggallery id=1]